Πως να καθαρίσετε την παγωτομηχανή σας!

May 1, 2016

Πως να καθαρίσετε την παγωτομηχανή σας!

Αγοράσατε πρόσφατα μια παγωτομηχανή και δεν ξέρετε πως να την καθαρίσετε και να την συντηρήσετε; Η συντήρηση στις παγωτομηχανές είναι το Α και το Ω . Με μια καλή και τακτική συντήρηση θα επιμηκύνετε σημαντικά τον χρόνο ζωής της παγωτομηχανής σας και επίσης όσο συντηρείται καλά την παγωτομηχανή σας, τόσο θα προσφέρετε καλό και ποιοτικό παγωτό στους πελάτες σας.

Σ’αυτό το άρθρο θα διαβάσετε βήμα βήμα πως γίνετε ο καθαρισμός της καινούργιας σας παγωτομηχανής ενώ στο τέλος του κειμένου υπάρχει αναλυτικό βίντεο με οδηγίες στα Ελληνικά για τις παγωτομηχανές της FrozenBAR!

Καθαρισμός παγωτομηχανής – βήμα βήμα

Βήμα 1ο)

Βάλτε τη μηχανή στη λειτουργία “Wash” και σβήστε το “precooling” ή την αντίστοιχη λειτουργία όπου έχει ψύξη πάνω στους κάδους. Επίσης αφαιρέστε τις αντλίες διόγκωσης(τα σωληνάκια, πλύντε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί)

Βήμα 2ο)

Βγάλτε όσο προϊόν έχετε από μπροστά(από τους κυλίνδρους) και αποθηκεύστε το στην κατάψυξη ή καταναλώστε το. Μπορείτε επίσης να βγάλετε όσο προϊόν έχουν οι κάδοι επάνω(υγρό, όχι καταψυγμένο) να το αποθηκεύσετε σε δοχεία και μετά το καθάρισμα να το ξαναρίξετε στην παγωτομηχανή. Προσοχή: Ό,τι βγάζουμε από μπροστά από τους κυλινδρούς(έτοιμο προϊόν) ΔΕΝ μπορούμε να το ρίξουμε πάλι στην παγωτομηχανή. Μόνο ότι βγάζουμε με κουτάλες από τους κάδους επάνω, επιτρέπεται να ξανά μπει στην παγωτομηχανή.

Βήμα 3ο)

Μόλις έχει αδειάσει από προϊόν η παγωτομηχανή, πατήστε το κουμπί “STOP” για να σταματήσει να λειτουργεί η παγωτομηχανή. Τώρα ξεκινάει η πραγματική διαδικασία καθαρισμού. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεπλύνετε καλά το μηχάνημα. Γεμίστε δοχεία με νερό χλιαρό και αδειάστε τα πάνω στους κάδους της παγωτομηχανής. Πατήστε το κουμπί καθαρισμού (Wash) και με αρχίστε να βουρτσίζετε τα τοιχώματα των κάδων. Έτσι διαλύεται οποιοδήποτε υπόλειμμα παγωτού έχει απομείνει.

Βγάλτε το νερό από τους κυλίνδρους μπροστά(όπως βγάζετε παγωτό) και επαναλάβετε την διαδικασία 3-4 φορές μέχρι το νερό να βγαίνει όσο πιο διαφανές γίνεται.
Έτσι θα γνωρίζετε ότι η παγωτομηχανή έχει καθαρίσει σε σημαντικό μέρος.

Βήμα 4ο)

Τώρα προχωράμε στο βήμα της απολύμανσης όπου μπορείτε να το κάνετε κάθε 3 ή 4 καθαρίσματα(συνήθως κάθε 2 εβδομάδες). Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να γίνεται σε κάθε καθάρισμα(το τακτικό καθάρισμα γίνεται κάθε 4-6 ημέρες). Παίρνουμε το απολυμαντικό και το αραιώνουμε μέσα στο νερό. Ανακατεύουμε καλά για να βεβαιωθούμε ότι διαλύθηκε επαρκώς. Ρίχνουμε το νερό με το απολυμαντικό επάνω στους κάδους. Πατάμε το κούμπι της πλύσης(wash) και αφήνουμε 4-6 λεπτά ώστε να λειτουργήσει και να καθαρίσει την παγωτομηχανή.

Βγάζουμε πάλι το νερό από μπροστά και σκουπίζουμε με χαρτί τους κάδους επάνω από τυχόν υπολείμματα.

Βήμα 5ο)

Όταν έχουμε βγάλει όλο το νερό ξεκινάμε την αποσυναρμολόγηση της παγωτομηχανής. Βγάζουμε το μπροστά πάνελ, αφαιρούμε τους κυλίνδρους, τις χειρολαβές, τα tubes και όλα τα μέρη γενικότερα. Τα τοποθετούμε στον νεροχύτη και αρχίζουμε το πλύσιμο.

Πλύντε και απολυμαίνετε καλά όλα τα μέρη – ιδιαίτερη προσοχή στα λαστιχάκια καθώ προσέξτε να έχουν καθαριστεί καλά.

Ξεπλύνετε τα μέρη με ζεστό νερό και βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς καθαρά πριν τοποθετηθούν στην παγωτομηχανή.

Βήμα 6ο)

Τώρα που έχουμε πλύνει όλα τα μέρη τα αφήνουμε να στεγνώσουν ή τα στεγνώνουμε με αέρα. Εαν δεν έχετε χρόνο για να στεγνώσουν χρησιμοποιείτε ένα πανί ή μια πετσέτα για να τα στεγνώσετε άμεσα. Μόλις στεγνώσουν ξεκινάμε την συναρμολόγηση της παγωτομηχανής και είμαστε έτοιμη για χρήση.

 

Οι παγωτομηχανές προσφέρουν τέλειο προϊόν όσο τις φροντίζετε και επιμελήστε σχολαστικά το καθάρισμά τους.

Η FrozenBAR καθώς και ο ποιοτικός εξοπλισμός εστίασης που προσφέρει(μαζί με τις παγωτομηχανές) μπορούν να σας βοηθήσουν από την αρχή της αγοράς σας μέχρι την καθημερινή συντήρηση.

Παρακαλούμε μελετήστε το παρακάτω αναλυτικό βίντεο που είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για τις παγωτομηχανές FrozenBAR
Βίντεο καθάρισμα παγωτομηχανής