Αρχική

Η ελληνική γεωργία είναι ικανή να δημιουργεί

Του Βαγγέλη Διβάρη, Ειδικού Γραμματέα ΥΠΑΑΤ

 

Οι συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει βιώσει ποτέ η Ελλάδα στην πρόσφατη ιστορία της, διαχέονται με ταχύτητα στο σύνολο της κοινωνίας, επιφέροντας ανυπολόγιστο – προς το παρόν – πλήγμα σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Παρά τις πολιτικές αποφάσεις για συντονισμένη «αντεπίθεση» και τις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση όλων των δεδομένων της σημερινής πραγματικότητας, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.
 
Μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και υπό το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, οι επενδύσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «αναπτυξιακές ενέσεις» έχουν πλέον παγώσει, καθώς τα ιδιωτικά κεφάλαια συρρικνώνονται, οι εγγυήσεις αποτελούν «είδος προς εξαφάνιση» και οι τράπεζες «απαγορεύουν δια ροπάλου» τη χορήγηση δανείων.
 
Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι τουλάχιστον ανησυχητικές, ωστόσο οι επιπτώσεις στον Αγροτικό Τομέα δεν είναι ανάλογα σκληρές. Το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι κομβικό. Χρέος όλων μας είναι να μην επιτρέψουμε να επιβεβαιωθούν οι φόβοι. Μπροστά στους κίνδυνους που ελλοχεύουν οφείλουμε να υψώσουμε ισχυρά αναχώματα προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας.
 
Μόνο με Στρατηγική, ολοκληρωμένο Σχέδιο και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούν να δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες για ένα μέλλον αγροτικής ανάπτυξης και προοπτικής.
 
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αποτελεί πρωταρχικό εργαλείο χρηματοδότησης αναπτυξιακού σχεδιασμού για την αναγέννηση της Ελληνικής Περιφέρειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του αγροτικού κόσμου. Έως σήμερα, η πορεία υλοποίησής του είναι πλήρως ικανοποιητική, καθώς έχει ενεργοποιηθεί κατά 94,4%, με εντάξεις έργων να ανέρχονται στο 74,9% και τις νομικές δεσμεύσεις 49,6% του προϋπολογισμού του. Τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά αυτά δεδομένα επιτρέπουν, να κινηθεί ο επενδυτικός κόσμος στον πρωτογενή τομέα και να δημιουργηθεί πραγματική αισιοδοξία για το μέλλον του.
 
Με το ΠΑΑ σε πλήρη εξέλιξη το 2012 και με τη δυνατότητα λήψης προκαταβολών από το Πρόγραμμα, ακόμη και με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αν ευοδωθεί μια τέτοια δυνατότητα, μπορεί να διασφαλιστεί η πολυπόθητη ισορροπία στον αγροτικό τομέα, καθώς ενισχύεται η τάση αύξησης των επενδύσεων και επιτυγχάνεται περαιτέρω ανάπτυξή του. Απώτερος στόχος είναι η επιστροφή στην παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με προφανή οφέλη στην οικονομία.
 
Εύλογος είναι ο προβληματισμός που προκύπτει από την αύξηση της Κοινοτικής Συμμετοχής έως το 95%, που συνεπάγεται παράλληλη μείωση της Δημόσιας Δαπάνης, καθώς θα επιφέρει μερική μείωση των επενδύσεων. Ωστόσο, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η αύξηση αυτή είναι όχι μόνο αναπόφευκτη, αλλά και αναγκαία, διότι εξοικονομούνται σημαντικοί εθνικοί πόροι, ενώ επιταχύνεται η διαθεσιμότητα των κοινοτικών κονδυλίων για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων.
 
Ο δικός μας ρόλος έγκειται στην άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων αυτών πόρων, στην ταχεία και εύστοχη επιλογή των καλύτερων έργων –επενδύσεων μέσω κατάλληλων κριτηρίων, αλλά και στην πλέον ορθολογική διαχείριση αυτών, μεγιστοποιώντας την προστιθέμενη αξία για την αγροτική ανάπτυξη.
 
Ισχυρή αγροτική ανάπτυξη, βέβαια, σημαίνει και ισχυρό προϋπολογισμό στη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, με προτεραιότητες την καινοτομία, την έρευνα, τη μεταφορά γνώσης και την άμβλυνση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.
 
Γι’ αυτό έχει ξεκινήσει εγκαίρως και θα συνεχιστεί όλο το 2012 μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια, με ευρύτερες συνεργασίες κυρίως λόγω της αναγκαιότητας διατήρησης του προϋπολογισμού σε υψηλά επίπεδα, ώστε να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διευρύνουμε τις θετικές προοπτικές που ήδη διαφαίνονται και θα αποφασιστούν εντός του έτους.
 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η ελληνική γεωργία είναι ικανή να δημιουργεί. Είναι ικανή να εξελίσσεται. Να αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μπορεί να δώσει απάντηση, ως θεμελιακή συμβολή, στους εθνικούς στόχους, στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στην επανάκαμψη της χώρας συνολικά προς την ευημερία.
 
Από τον «Αγροτικό Συνεργατισμό» του Ιανουαρίου

X
Φόρτωση